Zondag 2 juni 2019

Dore van Duivenbode (1985) is schrijver en journalist en was te zien in de VPRO-serie Moja Polska!
Zij debuteerde met haar boek Mijn Poolse huis (Uitgeverij De Geus), waarmee ze genomineerd is voor de Bob den Uyl-prijs voor het beste reisboek. In Leeszaal Vreewijk zal zij uit haar debuut voordragen. Daarna wordt zij geïnterviewd door de journalist Dirk Mellema en heeft het publiek alle gelegenheid vragen te stellen aan Dore.

Dore van Duivenbode (1985) jest pisarką i dziennikarką i pojawiła się w serii Moja Polska! (VPRO). Zadebiutowała książką Mój Polski dom (Wydawnictwo De Geus), z którą została nominowana do nagrody Bob den Uyl za najlepszą książkę podróżniczą. W Czytelni Vreewijk będzie recytowała (po holendersku) z debiutu. Serdecznie zapraszamy do rozmowy.

Wie aan Auschwitz denkt, denkt niet aan vakantie.

Voor Dore van Duivenbode is dat anders. Vanaf haar prille jeugd reist ze met haar Poolse moeder in een knalroze touringcar vanuit Rotterdam naar het familiehuis bij Auschwitz (Oświęcim). Pas later wordt Dore zich bewust van de geschiedenis die aan de plaats kleeft.

Wanneer haar moeder overlijdt, moet Dore het door everzwijnen en steenmarters geteisterde familiehuis verkopen. Voordat ze definitief afscheid neemt, doet ze wat ze al heel lang van plan was: de bewoners van Auschwitz vragen hoe ze met het verleden leven. Het levert bijzondere verhalen op. Inclusief het verhaal van haar moeder, haar grootmoeder en dat van haarzelf

Leeszaal Vreewijk 2 juni 2019